Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Rente van 9 procent voor hypotheek te hoog

Geplaatst op: 28-08-2019, 09:21:11

Ouders die met een lening hun kinderen een hypotheek verstrekken voor een woning, kunnen daar niet zomaar een hoge rente te vragen. Het gerechtshof in Den Haag vond een rente van 9% voor een hypotheek uit 2015 in elk geval veel te gortig.

Dat is de uitspraak in een zaak die de eigenaren van de woning aan hadden gespannen tegen de Belastingdienst. Zij wilden over het jaar 2015 bijna €25.000 aan betaalde rente aftrekken van hun inkomen. Maar daar stak de belastinginspecteur een stokje voor. Die vond de helft van dat bedrag, en dus een rente van 4,5%, het maximum.

De zaak kwam voor de rechter en daarna voor het hof, die allebei de fiscus gelijk geven. De Belastingdienst wees erop dat rond de tijd van het afsluiten van de hypotheek een rente van ongeveer 3% gangbaar was voor een rentevast tijd van vijftien jaar.

Omdat het risico voor de ouders iets anders lag, de lening was niet door zekerheid gedekt, vond de inspecteur wel dat er een hogere rente gevraagd mocht worden. Maar dan gaat het volgens de inspecteur dus om 4,5 en zeker niet om 9%. De rechtbank kon zich vinden in de overwegingen van de fiscus en het hof sluit zich daar in deze uitspraak bij aan.

Fiscaal partner

De zaak werd aangespannen door de partner van de man van wie de woning is en wiens ouders de hypotheek ook hebben verstrekt. De partner gaat in beroep, omdat zij het raar vindt dat de rente van 9% bij de definitieve aangifte van de man wel is goedgekeurd, maar bij haar niet.

Maar zowel de rechtbank als het hof vindt dat zij geen rechten kan ontlenen aan de aangifte van haar partner, die overigens ook haar fiscaal partner is. De Belastingdienst mag de aangifte van slechts één van de fiscaal partners corrigeren. Die aanslag wordt namelijk ’zelfstandig vastgesteld’, dus mag de inspecteur die ook op zichzelf controleren en corrigeren, stelt het hof.

Bron: www.dft.nl van 27 augustus 2019

Ga terug naar de vorige pagina